Teistmoodi IT (24.04. - 01.05.2020)

Sel nädalal liikus teema osaliselt juba kasutajakogemuse all mainitud erivajadustega inimeste maailma, kuid seekord rohkem assisteerivale aspektile - kuidas erivajadustega inimesed üleüldse saavad arvutit kasutada ja sellega suuri asju korda saata.
Selle nädala ülesandeks oli kirjeldada ühte tugilahendust, mis tundus uudne ja jäi kõige paremini silma. Enamik väljatoodud lahendusi olid mingil määral sarnased tavakasutaja seadmetele, kuid modifitseeritud ühel või teisel viisil, et muganduda erivajadustega inimestele. Üks lahendus, mis aga eriliselt silma jäi, oli nn puhumistoru (sip'n'puff switch). Isiklikult polnud ma sellisest lahendusest varem kuulnud ega poleks osanud ise sedalaadi lahendusele üldse mõeldagi.

Jouse

Tehes natuke uurimistööd, jõudsin täpsemalt sellise seadmeni nagu Jouse, millel on aastate jooksul olnud mitmeid versioone. Tegemist on joystick-tüüpi seadmega, mis on alternatiiviks tavalisele arvutihiirele. 
Click to enlarge
Selle kontrollimiseks on järgmised võimalused:
  • seadme toru liigutamine erinevatesse suundadesse, mis omakorda liigutab kursorit arvutiekraanil
  • seadme torusse puhumine või sealt õhu välja tõmbamine, mis ekraanil teostab vastavalt hiire vasak- või parempoolset klahvivajutust. 
Samuti saab uuematel versioonidel anda sõnumeid edasi morsekoodis, vastavalt siis torusse lühikesi või pikki õhuvooge saates.

Seade kinnitub enam-vähem iga stabiilsema pinna külge. Tavaliselt kasutatakse seda laua, ratastooli vms eseme küljes. Seadmel on komplektis kaasas ka vahetatavad otsikud, et seade oleks hügieeniline. Jouse ühildub arvutiga läbi USB pesa.

Üks noormes mainis oma youtube videos, mis tutvustas seadme kasutamisvõimalusi, et seda seadet saab edukalt kasutada ka ekraanile joonistamisel ning mängimisel. Teine noormees suudab seadmega isegi Warcraft 3 või Diablot mängida. Isiklikult ei kujuta ma seda ettegi ning tunnen lausa aukartust nende ees, kes sedalaadi seadet kasutades joonistamise või mängimisega hakkama saavad.

Pahviks lõi mind ka seadme hind - uusima mudeli hind jääb erinevatest veebikauplustest soetades keskmiselt 1500$ lähedusse. Tundub justkui kulla hinnaga, kui tavakasutaja saab enda arvutihiire soetada vähem kui 15€-ga. Samas on Jouce näol tegemist seadmega, mis parandab paljude inimeste elu ja arvutikasutust.

Kasutatud allikad

Comments

Popular posts from this blog

(Tuntud) IT-juhid (27.03. - 03.04.2020)

3 IT-lahendust, millest ei saanud seda, mida sooviti (31.01. - 07.02.2020)