(Tuntud) IT-juhid (27.03. - 03.04.2020)

Sel nädalal jätkasime osaliselt IT proffi teemadel, kuid võtsime vaatluse alla pigem IT juhid. Just viimasega on seotud ka sellenädalane kodutöö - kirjutada kahest (tuntud) IT-juhist, kes esindavad ühte IT-juhi tüüpi, kusjuures, erinevaid tüüpe.
Kuna minul on isiklikke kokkupuuteid IT-juhtidega võrdlemisi vähe, pidin informatsiooni otsima kõikvõimsa otsingumootori abil. Leitud infoallikate alusel üritasin kujundada arvamust, millise juhitüübiga on tegemist. Hoiatuseks olgu öeldud, et need ei pruugi vastata reaalsusele!

Kristel Kruustük

Olles ise naisterahvas, rändas mu mõte esimese asjana tuntud naissoost IT-juhtide poole. Eks neid ole kindlasti üksjagu (kuigi vastuvaidlematult vähem kui mehi!), kuid esimesena hüppas pähe just Kristeli nimi. Teadsin temast enne vaid seda, et lõi oma testimisettevõtte ning sai sellega üsna tuntuks. 
Elulugu ümber jutustamata toon mõned minu arvates relevantsed faktid tema kohta:
  • Õppis IT-kolledžis aastatel, mil see polnud veel TTÜga liidetud, eriala, mida sõbrad talle soovitasid (ehk mida ta ise kohe südamelähedaseks ei pidanud)
  • Esialgu proovis tööturul kätt testijana ning leidis, et see on temale just see õige valdkond
  • Nägi testimismaailmas vigu, tahtis neid parandada
  • Sündis Testilo nimeline ettevõtte (2013)
  • Sellega sai käidud erinevatel rahvusvahelistel konkursidel, osadelt toodi koju ka peavõit
  • Nüüd töötab tugeva testimisettevõttena
Lugedes erinevaid artikleid ning lugusid Kristeli kohta, jäi mulle mulje, et tegemist on avatud suhtlejaga, kes ei karda väljakutseid ega ebaõnnestumisi (kuigi madalaid kohti on temagi elus olnud). Mulle tundub, et tegu on teavitaja/suhtleja tüüpi IT-juhiga, sest ta on ise ka öelnud, et ettevõtte strateegiline juhtimine on tema abikaasa ja ettevõtte kaasasutaja Marko kätes, kuid Kristel on rohkem sõnalevitaja ning konverentsidel osaleja. Samuti loodab Kristel olla hea näide sellest, et ka tüdrukud saavad IT maailmas läbi lüüa ning üritab tõestada maailmale, et naised saavad ka lapse kõrvalt karjääri teha.

Taavi Kotka

Võrdsuse huvides uurisin natuke ka ühe meesterahva kohta. Temast ei teadnud ma enne samuti midagi peale nime. Alustades taaskord mõningate verstapostitega:
  • Õppis Tartu Ülikoolis ja TTÜs informaatikat
  • Kuulus pikka aega Nortali koosseisu, olles seal nii analüütik, arendusjuht kui juhatuse esimees
  • Oli Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu president
  • Euroopa parim IT-juht (2014)
  • Tegelenud pikalt e-residentsuse ning X-tee'ga
Taavi kohta lähemalt lugedes sain teada, et tegemist on mehega, kes pani aluse e-residentsuse mõttele ning kes mingis mõttes veab eest kogu e-Eesti projekti. Mulle tundub, et tegu on mehega, kellele innovatsioon ja pidev areng (nii Eesti, kui ka välisriikide) on südamelähedane, seega liigitaksin mina tema arengumootoriks. Arvestades, et ta on viinud läbi mitmeid konverentse e-lahenduste teemadel ka välisriikides, võib arvata, et selles suunas liikumine oleks temale meeltmööda ning ta püüab sedalaadi mõtteviisi juurutada ka teistes. Tundub, et arengumootori kirjeldus "juhi ülesandeks on tagada ajaga kaasaskäik ning innovaatilise õhkkonna loomine" on Taavi kohta sobiv.



Kasutatud allikad:



Comments

Popular posts from this blog

Teistmoodi IT (24.04. - 01.05.2020)

3 IT-lahendust, millest ei saanud seda, mida sooviti (31.01. - 07.02.2020)