2 nähtust interneti varasemast ajaloost (07.02 - 14.02.2020)

On teada-tuntud ja üldlevinud arvamus, et interneti sünd on möödunud sajandi üks olulisemaid sündmusi, mille olemasolu mõjutab elu tugevalt veel tänapäevalgi. Ilma selleta ei kirjutaks minagi siin hetkel seda blogipostitust (vähemalt mitte sellises vormis ja kujul). Ma arvan.
Interneti algusaegadel (või pigem aegadel enne interneti sündi) loodi mitmeid tehnoloogiaid, millest osa on tuttav ka tänastele kasutajatele, ning osa, millest tänapäevased veebisurfajad tavaliselt enam teadlikudki pole.

Emotikonid

Emotikone võib südamerahuga pidada nähtusteks, millega on kokku puutunud kõik tänapäeva netikasutajad. Kuigi see võib tunduda kui üks uuema aja moetröögatusi, jääb emotikonide sünd hoopiski kaugele enne interneti sündi - ASCII koodis ja trükipildis aastasse 1982, kuigi esimesed jäljed emotikonidest pärinevad PLATO süsteemist aastal 1972. Igal juhul vanem, kui keskmine inimene võiks eeldada. 
Scott Fahlmani loodud emotikonide :-) ja :-( jäljed olevat trükikujul kadunud üsna pikalt, enne kui need pea 20 aastat hiljem vanadelt tagavaralintidelt üles leiti. Tänapäevaks on lisaks algsele paarile välja mõeldud lugematu hulk emotikone, millega saab enda tuju ja arvamust väljendada. Kuigi kasutatakse laialdaselt ka nö klaviatuuri-emotikone (:D, :c jne), on need (eriti sotsiaalvõrgustikes) asendunud graafiliste piltidega, mis veelgi silmapaistvamalt emotsioone kuvavad. Samuti ei piirdu emotikonid ammu vaid inimeste nägude peegeldamisega, loodud on sadu pildikesi, mis muul moel aitavad kirjutatule vürtsi lisada (nt südamed, transpordivahendid, loomad, toiduained jne).

Banana on Apple iOS 13.3

Lisaks võib täheldada erinevate kultuuride erinevusi emotikonide kasutamises: nimelt läänekultuuris on pigem kasutusel kooloni ning mõne muu sümboli kombinatsioonid, kuid ida (eriti jaapani) kultuuris võib leida ka veidi teistlaadi kokku miksitud nägusid (nt owo, ( ͡° ͜ʖ ͡°) jne).
Isiklikult ei kujutaks elu ilma emotikonideta ettegi, iga tavatekst tundub nüüd väga ametlik ja kuiv.

Kasutatud järgmisi allikaid:

NCP

Interneti esiisa - ARPANET - oli disainitud nii, et kasutas arvutitevaheliseks suhtluseks NCP'd (Network Control Protocol), mis tähendas, et andmete kohaletoimetamise eest vastutas võrk. Ainus, mis NCP tegi, oli tuvastada, kuhu sõnumid saadetakse. NCP lubas kasutajatel kasutada kaugemal asuvaid arvuteid ning saata faile arvutite vahel. Protokollid ARPANETi füüsilise kihil, andmekihil ja võrgukihil olid implementeeritud erinevate IMP'de peal. Seega oli NCP pigem transpordikiht, kuna defineeris protseduurid kahe hosti vahel. ARPANETil puudus end-to-end kontroll, kuna tol ajal oli ARPANET ainuke võrk maailmas ning seda peeti väga usaldusväärseks.
1970. aastate alguses leidsid prantsuse arvutiteadlased, et selline paketivahetus ei ole jätkusuutlik ning lõi teistel printsiipidel põhineva ühenduse. CYCLADES'e võrk oli esimene, mis pani hosti vastutama töökindla kohaletoimetamise eest. See lihtsustas võrgu ülesehitust ning vähendas paketisaatmisel tekkinud vigu.
Sellest ideest said innustust ka ARPANETiga tegelejad ning Robert Kahn alustas tööd protokolli kallal, mis hiljem sai nimeks TCP/IP protokoll. See töötas rohkem suhtlusprotokollina ning lubas seetõttu saata pakette ka erinevate võrkude vahel, olenemata nende võrkude sisemisest struktuurist. See pani aluse nö võrkude võrgule, mis omakorda pani nurgakivi tänapäeva interneti tekkimisele.
ARPANET läks NCP pealt üle TCP/IP protokollile 1. jaanuaril 1983. Sellega kuulutati NCP vananenuks ning NCP kadus peale seda kiirelt pildist. TCP/IP'st sai uus standard.

Kasutatud järgmisi allikaid:
https://www.internetsociety.org/internet/history-internet/brief-history-internet/
https://en.wikipedia.org/wiki/Network_Control_Program
http://www.ionary.com/PSOC-MovingBeyondTCP.pdf
https://groups.google.com/forum/#!topic/alt.folklore.computers/bwtDfrtP56U
https://www.techopedia.com/definition/27856/network-control-protocol-ncp

Comments

Popular posts from this blog

(Tuntud) IT-juhid (27.03. - 03.04.2020)

Teistmoodi IT (24.04. - 01.05.2020)

3 IT-lahendust, millest ei saanud seda, mida sooviti (31.01. - 07.02.2020)